Cofely Rotterdam met strak uitzicht via brandwerende voorgevel

Vroeg overleggen om te voldoen aan brandveiligheidseisen en gebruikerswensen.

Bouwpartijen zouden vaker in een vroeg stadium deskundige leveranciers aan tafel kunnen vragen. Zeker in bijzondere gevallen is dat de manier om extra informatie in te winnen en problemen in een later stadium voorkomen.

 
Dat voorkomt dat goede producten, die voldoen aan alle bouwvoorschriften en geplaatst zijn door professionele bouwbedrijven, toch niet aan wensen of verwachtingen van de klant voldoen.

Vertekeningsvrij uitzicht

Bij de nieuwbouw van Cofely in Rotterdam was de bijzondere omstandigheid dat de voorgevel met ‘uitzichtfunctie’ bescherming moest bieden tegen een plasbrand. Naast de brandwerende factor, is de constructie op de begane grond en de eerste verdieping voorzien van een inbraakvertragende buitenruit. Om een vertekeningsvrij uitzicht op de strakke architectonische lijnen te realiseren, heeft deze beglazing een aangepast productieproces ondergaan.

Storend

Na oplevering bleek in eerste instantie dat de brandwerende beglazing een storende vertekening van de strakke architectonische lijnen veroorzaakte.

 
Over de visuele en esthetische aspecten van brandwerend glas vertelt Mark van Tilborg, adviseur bij leverancier Vetrotech Saint-Gobain: ‘Deze brandwerende beglazing is gehard, en daarin zit altijd wat welving. Dat kan vertekening veroorzaken, zeker bij de forse afmetingen in dit gebouw. Die optische eigenschappen zijn bekend en geaccepteerd; en het glas voldeed ook aan de bouwregelgeving en kwaliteitseisen.’

Probleem opgelost

Gelukkig bleek het mogelijk om een oplossing te vinden, vertelt Van Tilborg: ‘Met een aangepast productieproces kunnen we de vertekening minimaliseren. Het al geplaatste glas is dus verwijderd en door ons is brandwerend glas met een hogere optische kwaliteit geplaatst.’

 
Van Tilborg roept bouwpartijen op om zich in een vroeg stadium te laten informeren over de eigenschappen en mogelijkheden van brandwerende beglazing.

 
Op dit moment is het uitzicht vanuit het Cofely-kantoor perfect. Want we ervaren geen vertekening van het uitzicht. We krijgen pas zekerheid wanneer we het stempel in de hoek van de ruit zien; dat bewijst dat het inderdaad brandwerende beglazing is.

« Nieuws overzicht