Quick-Lock Cross-Lock XL houdt 21000 m² plafond hoog

Ambitie, transparantie en openheid in nieuw hoofdkantoor in Utrecht

Capgemini kiest visueel aantrekkelijke systeemplafonds met grote plafondpanelen en tot 40 procent snellere montage dankzij ophangsystemen Saint-Gobain API.

Snelheidswinst

Het nieuwe hoofdkantoor van consultancydienstverlener Capgemini in Utrecht meet zo’n 21.000 m2 kantooroppervlak en evenzoveel vierkante meters akoestische systeemplafonds. Er zijn onder meer verdekt gemonteerde plafondpanelen van maar liefst 1200 x 1200 en 600 x 2400 mm toegepast. Het ophangsysteem bepaalt de montagesnelheid, stabiliteit en uiteindelijke visuele kwaliteit van een plafond.

 
Met Quick-Lock Cross-Lock XL biedt Saint-Gobain API voor verdekt te monteren grote panelen een maatvast, rigide en gemakkelijk toe te passen systeem. Dit systeem zorgt voor een vrijwel naadloos, minimalistisch en visueel aantrekkelijk plafondaanzicht. Dankzij Cross-Lock XL bedroeg de montagetijd in het nieuwe kantoor niet de gewenste 5, maar slechts 3 maanden. Een snelheidswinst van 40 procent.

Ambitie, transparantie en openheid

Capgemini wilde dat het interieur transparantie en openheid zou uitstralen. Het duurzaam gebouwde pand is volledig ingericht op ‘Het Nieuwe Werken’ en kent alleen flexplekken.

 
In het kantoor is een combinatie van systemen gebruikt. In ruimten waar mensen werken, is het (zichtbare) Omega Bandraster-systeem toegepast. In verkeers-, ontvangst- en ontspanningsruimten is voor een rustiger beeld gebruik gemaakt van grootformaat plafondpanelen en een verdekt ophangsysteem. In de entree koos de architect voor bamboe doorzakpanelen, waarvoor Saint-Gobain API een speciaal zwartgekleurd ophangsysteem ontwikkelde.

Grote plafondpanelen

Om de toepassing van grote plafondpanelen mogelijk te maken ontwikkelde Saint-Gobain API het plafondophangsysteem Quick-Lock Cross-Lock XL, een doorontwikkeling van het bestaande Cross-Lock systeem voor panelen van 600 x 600 mm.

 
Cross-Lock XL sluit aan bij een trend in kantoorgebouwen: systeemplafonds in vooral niet-kantoorruimten zijn nog nauwelijks als zodanig herkenbaar doordat ophangsystemen onzichtbaar zijn en plafondpanelen grote afmetingen hebben voor een zo rustig mogelijke, esthetisch fraaie aanblik. Bovendien bespaart het fors op de hoeveelheid benodigde montagetijd.

 
Het systeem is geschikt voor verdekt te monteren panelen tot 600 x 2400 en 1200 x 1200 mm: 4x zo groot als ‘standaard’. Vereisten bij verdekte montage in dergelijke afmetingen zijn maatvastheid en stabiliteit.

Kenmerken Cross-Lock XL
  • primair draagprofiel waaraan m.b.v. speciale Cross-Lock beugel secundaire profielen worden gemonteerd;
  • de Cross-Lock beugel zorgt voor stabiele, altijd haakse verbinding;
  • uitmeten is overbodig dankzij fabrieksmatig aangebrachte perforaties voor de positionering van de beugels;
  • afstand tussen de primaire profielen en de afhangafstanden kan optimaal worden gekozen in relatie tot het gewicht van de panelen;
  • aanzienlijke besparing op het aantal ophangpunten van het plafond;
  • elk plafondpaneel blijft uitneembaar dankzij de maatvastheid van het systeem;
  • armatuurbanen voor inlegarmaturen zijn eenvoudig realiseerbaar met de bijbehorende armatuurbeugels.
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie