Kleurgebruik in onderwijs mede bepalend voor beleving en prestaties

Sigma brengt kleuradviesboek ‘Opgroeien & Leren’ uit als onderdeel nieuwe Colours of Life filosofie.

Kleurgebruik in de onderwijssector is sfeerbepalend en kan een positieve invloed hebben op de prestaties van zowel de leerlingen als het personeel. Dit blijkt uit semi-wetenschappelijk onderzoek van Sigma gebundeld in een nieuw kleuradviesboek.

 
Sigma Coatings introduceerde onlangs haar Colours of Life-filosofie waarin mens en beleving centraal staan. Colours of Life geeft inzicht in de biologische en psychologische effecten van kleur en hoe kleur het leven en functioneren van mensen op een positieve manier kan beïnvloeden.
Op basis van deze kleurenfilosofie zijn er inmiddels 3 kleuradviesboeken verschenen die helpen bij het opstellen van functionele, belevingsgerichte kleurplannen.

Kleurplan

Het kleuradviesboek ‘Opgroeien & Leren’ brengt de verschillende functies van ruimten in onderwijsinstellingen in kaart. Voor elke functie wordt vervolgens de vraag gesteld welke beleving deze moet oproepen bij de gebruikers.
Op basis daarvan zijn kleurplannen ontwikkeld, inspirerende kleurencombinaties die zijn gebaseerd op de 8 kleurgroepen van Sigma. Alle combinaties zijn met zorg samengesteld door Sigma’s kleurexperts op basis van jarenlange ervaring en professionele kleurkennis.

Kleurpallet

De kleurencombinaties in het kleuradviesboek zijn te gebruiken als uitgangspunt bij het samenstellen van kleurpaletten in ruimten. Ze houden rekening met het totaalplan, de uitstraling van de school en de al in een ruimte aanwezige kleuren.
Het schoolrestaurant (de kantine) heeft een uitnodigende en stimulerende sfeer. De studieruimten stralen rust uit ter bevordering van de concentratie. De hal en entree zijn luchtig en uitnodigend met een heldere uitstraling en de speelplaats is geborgen.
De voorbeelden in het boek zijn praktijkgericht en komen uit zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten.

Colours of life

Sigma verzamelt al jaren informatie over kleur en het effect ervan op de mens. Het draait om evenwicht tussen situatie, omgeving, gebouw, inrichting, verlichting, kleur en vooral de mens als gebruiker. Sigma legt wetenschappelijke gegevens over kleur structureel vast.
Samenwerking met onder meer architecten, wetenschappers en kleurspecialisten leverde een schat aan kennis op die zich nu heeft vertaald in Colours of Life. Sigma is het enige bedrijf ter wereld dat de kleurenfilosofie zo ver heeft doorgevoerd.

Kleuradviesboeken

De filosofie komt tot uiting in 7 inspirerende kleuradviesboeken voor verschillende fasen en locaties in het leven van mensen. ‘Wonen & Verblijven’, ‘Verzorgen & Genezen’ en ‘Opgroeien & Leren’ zijn al beschikbaar.
Binnenkort volgen ‘Werken & Functioneren’, ‘Cultuur & Beleven’, ‘Reizen & Ontspannen’ en ‘Herinneren & Afscheid’.

Voor veel meer informatie, kleurtrainingen en –advies, bezoek de website.
Voor het bestellen van de kleuradviesboeken en dus ook ‘Opgroeien & Leren’: stuur een email naar info@sigma.nl.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie