Samenwerking Forbo en Colt resulteert in op maat gemaakte natuurlijke ventilatiekoepels.

De droogkamers van Forbo Flooring in Assendelft zijn voorzien van nieuwe custom made ventilatiekoepels. De oude koepels waren aan ventilatie toe.

Forbo maakt in de fabriek in Assendelft linoleum vloerbedekking. Het linoleum wordt op natuurlijke wijze in speciale droogkamers gedroogd. Deze kamers stammen uit 1923.

 
Bij het drogen komen natuurlijke lijnoliedampen vrij. Deze dampen worden afgevoerd en behandeld met een thermische naverbrander. Na het drogen wordt het linoleum afgekoeld door middel van de ventilatiekoepels.

Aluminium

Samen met metaalbouwer TSV heeft Colt in 2007 nieuwe koepels en ventilatieluiken ontworpen en gemaakt. Hierbij heeft TSV de metalen kappen van de koepels ontwikkeld en geleverd. Colt was verantwoordelijk voor de ventilatieluiken in de koepels. Aan de hand van de eisen van Forbo heeft Colt advies gegeven en de luiken ontwikkeld en geïnstalleerd.

 
Inmiddels hebben Colt en TSV de ventilatiekoepels doorontwikkeld. De gebruikerservaringen van Forbo, van de in 2007 geplaatste koepels, zijn hierbij meegenomen. De grootste vernieuwing is het materiaalgebruik. De koepels zijn nu volledig van aluminium. Het aluminium is lichter en beter bestand tegen de vrijkomende dampen en warmte.

Dampdicht

Colt heeft in de laatste fase van het project 2x16 natuurlijke ventilatieluiken geadviseerd, geleverd en geïnstalleerd. Deze luiken werken met panelen. In iedere koepel zitten twee ventilatieluiken, waarvan één luik voor 50% open kan en het andere luik voor 100%. De luiken worden bediend door middel van perslucht. Een belangrijke eis van Forbo was dat de luiken onder alle omstandigheden dampdicht zijn.

 
Het unieke van dit project is de goede samenwerking tussen twee leveranciers met een eigen expertise en de opdrachtgever. Bij de samenwerking hebben zowel Forbo als de leveranciers hun specifieke kennis en kunde ingebracht. Met als resultaat: op maat gemaakte natuurlijke ventilatiekoepels die voldoen aan de gestelde eisen.