Colt levert ronde zonwering voor brugbedieningscentrum

Energieneutraal brugbedieningscentrum krijgt ronde zonwering.

In opdracht van de provincie Zuid-Holland wordt aan de rand van Alphen aan de Rijn, in het gebied de Steekterpoort, een nieuw en energieneutraal brugbedieningscentrum gebouwd.

Het is de bedoeling dat dit duurzame brugbedieningscentrum eind dit jaar ongeveer 30 bruggen in en rondom Alphen aan de Rijn gaat bedienen.
Colt International levert voor dit duurzame gebouw de vaste (rechte en gebogen) aluminium lamellenzonwering. Deze worden rondom het gebouw gemonteerd.

Eigen energiebehoefte

Het gebouw is ontworpen aan de hand van het Trias Energetica model. Het nieuwe gebouw heeft een zo neutraal mogelijke CO2-emissie en energieverbruik. Als het gebouw klaar is, zal het in haar eigen energiebehoefte voorzien en geen CO2-uitstoot hebben. Het terrein rondom het gebouw wordt ecologisch ingericht als openbaar park en zo goed mogelijk ingepast in de omgeving.


 
Gebogen lamellen

Voor de zonwering van het kantoorgebouw wordt er gebruik gemaakt van aluminium lamellenzonwering. Omdat de architect gekozen heeft voor een ronde gevel, lopen de lamellen van de zonwering daar ook gebogen door.

 
Colt heeft ervaring met het toepassen van ronde lamellen. Onder andere bij het nieuwe kantoorgebouw TransPort van Transavia op Schiphol. Dit project was voor de architect de reden om Colt te benaderen.

Lichtplank-effect

Het beeldbepalende zonweringssysteem wordt mooi opgenomen in het nieuwe gebouw. De rechte en ronde lamellen zijn qua lengte en diepte zo gemaakt dat ze voor de gewenste optimale zonwering zorgen. Daarnaast hebben de lamellen een lichtplank-effect: via reflectie wordt het daglicht het gebouw in getransporteerd.

 
Omdat het een duurzaam gebouw betreft zijn de gebruikte materialen ook duurzaam. Er is gebruik gemaakt van een bestaande extrusie-matrijs. De aluminium lamellen zijn demontabel en recyclebaar, zodat aan het eind van de gebouwlevensduur de gehele lamellenzonwering verplaatst kan worden.

 
Het unieke aan dit project is de bijzondere functie van het gebouw, gecombineerd met duurzaam bouwen.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie