Duco CO2 System draagt bij aan labelsprong bij renovatie

Implementatie Duco CO2 System draagt bij aan verhoging energielabel.

180 Arbeiderswoningen in de Tilburgse wijk ‘Loven’ werden aan een grondige renovatie onderworpen. De doelstelling was om het EPA-label op te krikken en het comfort van de bewoners te verhogen.

Dankzij onder meer de implementatie van het Duco CO2 System is dat aardig gelukt.

 
De ingrijpende renovatie had enkele centrale uitdagingen:

  • de energielasten moeten dalen door middel van een energiesprong;
  • het comfort van de bewoners moet aanzienlijk verhoogd worden;
  • het dak, de installaties en de gevel moeten grondig aangepakt worden;
  • alle woningen moeten voorzien worden van dakisolatie, en een hedendaagse Hr-ketel én HR++-glas krijgen.

 
Duco droeg bij aan een labelverhoging met de implementatie van haar Duco CO2 System. Dit Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem (VNV) werkt op basis van CO2-metingen in de woonkamer.

 
Zodra de CO2-waarde binnenshuis te hoog dreigt te worden, stuurt de CO2-sensor een signaal naar de centrale afvoerunit, de DucoBox, om de vervuilde lucht af te zuigen. De verse lucht komt de woningen binnen via de zelfregelende ventilatieroosters die op het glas werden geplaatst.

Optimaal binnenklimaat

In dit project is gekozen voor de DucoLine 10/17/23 ‘ZR’, een rooster dat maar liefst 3 verschillende luchtdoorlaten kan realiseren, en de GlasMax ‘ZR’, een geluiddempend ventilatierooster. Op die manier kan het binnenklimaat opnieuw geoptimaliseerd worden. Zonder dat de bewoner ook maar iets hoeft te doen. Uiteraard kan hij/zij wel nog zelf handmatig ingrijpen en de afvoer zelf sturen.

Forse besparing

Naast de CO2-sensor, werd er ook een optionele RF-bediening in de badkamer geplaatst. Met deze losse handzender, een vierstandenschakelaar, kan de bewoner bijvoorbeeld tijdens het douchen de DucoBox tijdelijk in hoogstand sturen.

 
Het resultaat van deze renovatie mag er zijn. Niet alleen gaven de bewoners aan tevreden te zijn (8,1 gemiddeld), ook het behaalde energielabel B (was D en E) was een schot in de roos. Het resultaat is een gemiddelde jaarlijkse besparing van 229 euro per woning, waarbij het vraaggestuurde Duco CO2 System zo’n 75 à 80 euro per jaar bespaart.

 

« Nieuws overzicht