Gira KNX/EIB installatie maakt woonhuis intelligent

Moderne elektrotechnische installatietechniek maakt wonen gerieflijker, veiliger en goedkoper.

Zodra je je auto instapt zorgen ontelbare elektronische functies voor meer comfort en veiligheid in het verkeer. Dit is thuis ook mogelijk.

Moderne elektrotechnische installatietechniek maakt wonen gerieflijk en veilig. En goedkoper, want er kan energie mee worden bespaard.

Intelligentie

Tegenwoordig kan een ´intelligent´ huis veel automatisch regelen. Voorwaarde daarvoor is dat de opdrachtgever al bij het ontwerp kiest voor een KNX/EIB systeem; een op de toekomst voorbereid elektronisch zenuwstelsel volgens een wereldwijde aanvaarde norm.

 
In eerste instantie is dat niets meer dan een onopvallende kabel die samen met de elektriciteitsleidingen in de wanden wordt weggewerkt.

 
De intelligentie zit in de tastsensoren en besturingstableaus die de normale schakelaars vervangen en de complexe besturingscommando's over de busleidingen verzenden naar allerlei elektrische apparatuur in huis.

Eenvoudig bediend

Voor de eindgebruiker is het belangrijk dat de techniek eenvoudig kan worden bediend. Een lichte vingerdruk zorgt voor het ontstaan van complete lichtscenario's of worden de zonlichtbeschermingsfuncties in huis praktisch op elkaar afgestemd. Ook als er niemand thuis is.

 
Veel functies kunnen automatisch worden opgevraagd. Buitentemperatuur, lichtinval, regen of wind worden met sensoren gemeten - waarop bijvoorbeeld de verwarming energiebesparend wordt geregeld en de markiezen worden uitgezet of de rolluiken worden opgehaald.

 
Het dagelijks in- en uitschakelen van het licht in de verschillende ruimten kan voor meerdere weken worden opgeslagen. Als bewoners op vakantie zijn kan dit automatisch worden herhaald.

 
Het KNX/EIB systeem zorgt voor een optimaal gebruik van facilitaire voorzieningen van een gebouw en maakt actueel energieverbruik inzichtelijk.

Krachtig brein

Voor zo'n modern elektronisch zenuwstelsel is echter wel een krachtig brein nodig: de Gira HomeServer.

 
Hiermee kunnen op de thuiscomputer of op de Gira InfoTerminal Touch plattegronden, schema's en afbeeldingen worden aangemaakt. Een in KNX/EIB opgeleide installateur kan deze verder uitwerken en koppelen aan de complete huisinstallatie.

 
Grafische afbeeldingen laten zien waar 's avonds nog licht brandt. Met een muisklik wordt de verwarming op de nachttemperatuur gezet. En wie buiten een camera heeft gemonteerd, kan via het beeldscherm snel nog een blik op de voordeur werpen. Dat gaat overigens ook van buitenaf: een huis dat is gekoppeld aan de Gira HomeServer kan probleemloos vanaf elke plek op aarde worden bestuurd; met behulp van internet.

 
Meer informatie over het KNX/EIB systeem vindt u op www.gira.nl.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie