Solarlux vouwwand geeft invulling aan duurzaam woonconcept

Veranda levert opbrengsten uit zonne-energie.

De integratie van een veranda in optimale ligging binnen een woning zorgt niet alleen het hele jaar voor wooncomfort, maar levert tevens aanvullende opbrengsten uit zonne-energie op en leidt tot een duidelijke verlaging van het energieverbruik.

Dit leidt weer tot een duidelijke verlaging van het energieverbruik en de dito kosten.
Het architectenechtpaar Schipper-Douwes realiseerde in 2011 een duurzaam woonhuis waarbij de veranda een centrale rol speelt.

Duurzaamheid als integraal concept

Dankzij de constructie heeft het gebouw een hoog warmte-isolatieniveau waardoor er weinig hoeft te worden gestookt en er een aangenaam ruimteklimaat heerst.
Hout neemt tijdens de groei aanzienlijke hoeveelheden broeikasgas (CO2) op en geldt dus als bouwstof met een voordelige energiebalans. Daarnaast werd het huis voorzien van een drievoudige beglazing met een warmtedoorgangscoëfficiënt van Ug < 1,0 W/m²K waardoor het warmteverlies in het koude seizoen laag blijft.

Zonne-energie

Ook de energetische voorziening van het huis gekenmerkt door een duurzaam concept. De combinatie van actieve energieopbrengsten uit zonne-energie via fotovoltaïsche elementen en zonnecollectoren op het dak en het parallelle gebruik van passieve zonne-energie overtuigt.
De voorverwarmde lucht in de niet-geïsoleerde veranda wordt via een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor de verwarming van de woonruimtes gebruikt.

Opbouw veranda

De veranda is opgebouwd uit een glazen dakelement van het type ‘SDL Atrium’ en verticaal uit twee glazen vouwwanden met 4 vleugels uit de serie SL 35. De twee componenten kenmerken zich door grote glazen vlakken en slanke profielen die het uitzicht van de binnen- naar de buitenruimte niet belemmeren, maar juist een hoge transparantie waarborgen. Dankzij de grote glazen vlakken is er duidelijk minder behoefte aan kunstmatige verlichting.

Binnen- en buitenruimte

De veranda verlaagt niet alleen de energiebehoefte maar vormt tegelijkertijd een speciale plek binnen de totale structuur van het huis. Hier zitten de bewoners in de koudere maanden beschermd en wordt het buitenseizoen verlengd.
In het warme seizoen kan het glazen front in zijn geheel over acht meter naar de zijkant verplaatst worden. Dankzij het eenvoudige gebruik kunnen de vleugels van de glazen vouwwand snel en gemakkelijk worden geopend. De drempelloze overgang versterkt het contact tussen binnen- en buiten.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie