Derbigum werkt aan innovatieve plantaardige dakbedekking

BIOtumen, een nieuwe stap naar duurzaam en biobased bouwen.

Derbigum, specialist in energiebesparende en –producerende dakbedekkingsmaterialen, zet weer een volgende stap naar een duurzame samenleving volgens de ideeën van de ‘biobased economy’.

Na de lancering twee jaar geleden van Derbipure, werkt Derbigum aan een nieuwe innovatieve dakbedekking van plantaardige oorsprong: BIOtumen.
Onlangs werd de laatste dakbaan gelegd op een woningcomplex in Nijmegen (in totaal 900 m2 BIOtumen).

Van biomassa tot pyrolyse-olie

BIOtumen is een nieuw soort dakbedekking, die qua uiterlijk en prestatie lijkt op gewone bitumen dakbanen, maar afkomstig is van geraffineerde pyrolyse-olie. Deze olie is gemaakt van schoon resthout en wordt rechtstreeks gewonnen uit biomassa. Pyrolyse is een veelbelovende technologie voor conversie van (heterogene) biomassa naar een verwerkbare vorm voor de industrie.

BioBased Bouwen

Zowel vanuit ideologisch als economisch oogpunt groeit de vraag naar biobased (ge)bouwen; een belangrijke ontwikkeling binnen de bouwwereld. De bouwwereld (en hun opdrachtgevers) zoekt naar producten en materialen die goed scoren in criteria voor duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Om aan die vraag te kunnen voldoen is er behoefte aan nieuwe biobased producten. BIOtumen biedt een goed alternatief voor bestaande (milieu-onvriendelijke) bouwmaterialen.

Toekomst

Volledig uitontwikkeld is het product BIOtumen nog niet. Het is bijvoorbeeld nog een uitdaging om de productie op te schalen. Een ander doel is om een hoger rendement te behalen in het productieproces van de dakbedekking.
Verder wordt nog gezocht naar een partner die op industriële schaal de pyrolyse-olie kan opwerken naar de voor BIOtumen geschikte biopolymeren.
Diverse partijen hopen tegen eind 2013 de laatste hobbels te hebben genomen te hebben om en BIOtumen op industriële schaal in de markt te kunnen zetten.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie