FOAMGLAS isoleert kelderdak Nieuw Stedelijk Museum

Kunst en cultuur beschermd met aandacht voor de toekomst.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is gerenoveerd en vergroot. Het bestaande gebouw is vrijwel compleet intact gelaten en onder meer uitgebreid met de in het oog springende ‘badkuip’ met luifel van 100 meter lang en 40 meter breed.

Door de verplaatsing van de entree naar het Museumplein kon een aanzienlijk deel ondergronds worden gerealiseerd en hoefde het plein bovendien niet te worden volgebouwd.

Isolatie kelderdak

In de kelder bevindt zich onder andere de grootste expositieruimte van 1.100 m2. Het creëren van een veilige, gebruikszekere isolatieschil is dan ook van het allergrootste belang. Voor de isolatie van het kelderdak is gekozen voor FOAMGLAS cellulair glas isolatie. Door de bijzondere combinatie van eigenschappen én de zeer zekere systeemoplossingen is FOAMGLAS, een product van PITTSBURGH CORNING Nederland BV, het perfecte isolatiemateriaal voor de toepassing.

Drukvast

Aangezien het kelderdak zich op maaiveldniveau bevindt en onderdeel uitmaakt van het openbaar gebied, speelt naast zekerheid ook drukvastheid een rol. Het FOAMGLAS type F dat in afschotvariant is aangebracht, heeft een zeer grote druksterkte, waardoor het voetgangersgebied bij calamiteiten ook kan worden belast door gemotoriseerd verkeer. Onderzijde van, en naden tussen FOAMGLAS platen zijn volledig verkleefd met bitumen en voorzien van een eveneens volledig verkleefde tweelaagse dakbedekking.

Lekkage

Door deze compacte opbouw, is vochttransport tussen de verschillende lagen van de dakbedekkingsconstructie niet mogelijk. Bij mechanische schade aan de dakbedekking kan water zich dankzij de hermetisch gesloten isolatiestructuur niet door het isolatiepakket verspreiden en blijft het gebouw nog steeds beschermd tegen waterinfiltratie en lekkageproblemen. De dakbedekkingsconstructie is voorzien van een afwerking met natuursteen.

Projectgegevens
  • Het Nieuwe Stedelijk Museum, Amsterdam, Nederland;
  • Architect: Benthem Crouwel Architekten;
  • Bouwperiode: 2007-2012;
  • toepassing: kelderdak met natuursteenafwerking met FOAMGLAS F afschotisolatie.
Opbouw
  • FOAMGLAS F afschotisolatie;
  • tweelaagse volledig verkleefde dakbedekking;
  • scheidingslaag;
  • zandbed;
  • natuursteen.
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie