Nieuwe hoogwaardige dakrollen uit gerecycleerd bitumen

Icopal reduceert CO2-uitstoot door bewuste omgang met brand- en grondstoffen.

Onder toevoeging van een beetje maagdelijk bitumen en polymeren maakt Icopal van gerecycleerd bitumen een nieuw, hoogwaardig product.

Het bedrijf beschikt als eerste ter wereld over een recycling installatie voor oude bitumen dakbedekking, die als volwaardige grondstof dient voor nieuwe dakbedekking. Het hergebruik levert een forse besparing op: één ton ingezameld dakafval betekent een CO2 besparing van 600 kilo.

Eindeloos hergebruik

Recycling is duurzaam, want het winnen en raffineren van olie, de basis van bijna alle grondstoffen in dakrollen, is de eerste keer al gedaan. Kwalitatief zijn dakrollen met gerecycleerd bitumen gelijkwaardig aan nieuwe.
Bitumen kan eindeloos worden hergebruikt zonder verlies van eigenschappen. Het is daarentegen niet eindeloos voorradig in de natuur. Het produceren van nieuwe dakrollen van gerecycleerd materiaal is dan ook de oplossing met de hoogste milieuwaarde.

300 miljoen m2 plat dak

Icopal kan jaarlijks 5000 tot 7000 ton afvalbitumen verwerken. De totale stroom in Nederland ligt tussen 80.000 en 120.000 ton per jaar.
Ons land heeft zo’n 300 miljoen vierkante meter plat dak; dat is voldoende voor enkele decennia gerecycleerde dakrollen. Het bedrijf neemt ook snijafval van dakdekkers in.

Nodeloos verbrand

Onlangs is de Belasting op Milieugrondslag (BOM) op het storten van bitumineus afval vervallen. Icopal werkt echter aan manieren om desondanks zoveel mogelijk bitumen te hergebruiken. Het bedrijf heeft daarbij concurrentie van de wegenbouw, waar een deel van het dakafval heengaat (hoewel het down cycling is).
Een ander deel wordt verbrand. Dat is natuurlijk het meest zonde: de grondstof gaat voorgoed verloren en er komt nodeloos veel CO2 vrij.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie