Energieleverend dak van Icopal op Concept House Prototype

Experiment TU Delft loopt vooruit op toekomstige EPC eis.

In het onderzoeksproject Concept House Prototype ontwikkelen onderzoekers van de TU Delft samen met partners uit de bouwwereld een duurzaam integraal bouwsysteem voor appartementen.

Icopal heeft het energieleverende dakbedekkingsysteem voor het gebouwde testappartement geleverd. Doel van dit onderzoek is het realiseren van energieneutrale of zelfs energiepositieve gestapelde woningbouw; een vereiste in 2020.

Energieneutraal bouwen

De energiezuinigheid van een gebouw wordt uitgedrukt in een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Momenteel ligt de wettelijke norm op 0,6. In 2020 moeten nieuwe woningen volledig energieneutraal gebouwd worden (EPC=0,0).
Om dit doel te bereiken is door de TU Delft en partners in drie jaar een concept uitgewerkt waarmee met geprefabriceerde bouwcomponenten heel snel en efficiënt energieneutrale appartementen kunnen worden gebouwd. Dit nieuwe bouwsysteem vereist een integrale aanpak, waarbij ontwerpen op basis van losse componenten losgelaten moet worden. Met de resultaten van het onderzoek is eind 2011 een prototype van een energieleverend appartement gebouwd in Rotterdam Heijplaat.

Geprefabriceerd energie daksysteem

Icopal, sinds 2 jaar betrokken bij Concept House Prototype, heeft het dakbedekkingsysteem, met dakkoelsysteem en flexibele PV modules, van de testwoning geleverd en gemonteerd. De duurzame, milieuvriendelijke POCB dakbedekking Icopal Universal vormt de waterdichte basis voor het toegepaste prefab daksysteem met geïntegreerde energie-opwekkers (zowel warmte/koeling als stroom).
De officiële opening van het prototype wordt binnenkort verwacht. De ervaringen van de bewoners en verder onderzoek moet leiden tot optimalisatie van het bouwsysteem en uiteindelijk tot marktintroductie.
 

 
Kijk voor meer informatie over Concept House Prototype op www.concepthouse.bk.tudelft.nl

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie