ZinCo Floradrain-elementen zorgen voor drainage van New Yorkse High Line Park.

Sinds 2009 is het ‘High Line Park’ een serieuze concurrent van het ‘Central Park’ geworden. Waar vroeger nog goederentreinen voortpuften, kunnen New Yorkers nu genieten van het uitzicht op het Empire State Building, de Hudson rivier en het Vrijheidsbeeld

Spoorwegtracé met groene toekomst

Sindsdien is er veel veranderd: in dit sombere industriegebied is de wijk Chelsea een geliefde woonplek voor kunstenaars geworden. Intussen lag hoog boven de wijk een spoorbaan, waarop zich 20 jaar lang spontaan een gevarieerde vegetatie kon vestigen.
De in 1999 opgerichte vereniging ‘Friends of the High Line’ verhinderde de sloop en in december 2002 plaatste burgemeester Michael Bloomberg, de spoorlijn op de monumentenlijst. Vanaf dat moment dongen de beste architecten en landschapsinrichters mee naar de opdracht voor de ‘zwevende tuinen’.

Ongewoon park

De internationale wedstrijd voor het beste ontwerp ‘Designing the High Line’ werd gewonnen door een team dat o.a. bestond uit landschapsarchitect James Corner met zijn bureau Field Operations. Doelstelling van de bedenkers was om het karakter van de natuurlijke flora en begroeiing te behouden. Ook de rails moesten zichtbaar blijven als herinnering aan de historische oorsprong.

Drainage

Voor de drainage van deze ‘langste daktuin ter wereld’ zijn ZinCo Floradrain-elementen aangebracht. Deze van profiel voorziene drainage-elementen beschikken aan de bovenzijde over holtes voor het opvangen van regenwater. Overtollig water wordt afgevoerd via een kanalenstelsel dat zich aan de onderzijde bevindt.
De Floradrain-elementen zijn overal aangebracht – zelfs onder de aanwezige openbare leidingen voor water en elektriciteit.
Het aanbrengen van de betonnen stroken en het substraat vergen uiteraard een waar hoogstandje bij de aanleg. Vergeleken daarmee was het aanbrengen van de lichtgewicht drainage-elementen kinderspel.