Energiezuinig bouwen staat centraal in het Keramisch Passief concept.

Passiefbouw houdt rekening met natuurlijke energiebronnen, reductie van energiegebruik en verantwoorde energieopwekking.

Keramisch Passief, een concept van Recticel Insulation en Wienerberger, kijkt naar de traditionele bouwmethode met bakstenen gevels, keramische binnenmuren en spouwisolatie in polyurethaan, zonder dat de muren kasteeldik worden uitgevoerd.

Ervaring

Wienerberger en Recticel Insulation deden hiermee al ervaring op in België. Met de combinatie van Porotherm binnenmuurelementen en Eurowall® isolatieplaten worden uitstekende isolatiewaarden bereikt. Daarnaast wordt ook de volledige isolatieschil bekeken waarbij voor vloeren, wanden en dak Recticel® isolatieplaten in polyurethaan worden ingezet.

Toepassing

Het Keramisch Passief concept wordt op dit moment toegepast in de bouw van woon-zorgcomplex 'Nimmerdor' (gemeente Veere), in de unieke CO2-neutrale straat Bakkersland. 'Nimmerdor' is één van de 13 aangewezen innovatieve bouwprojecten in Nederland waar energiezuinig bouwen centraal staat. Het ontwerp kreeg het Keurmerk PassiefBouwen van de Stichting PassiefBouwen.nl.
In 'Nimmerdor' liggen de Rc-waarden op ca. 10 m²K/W waar een Rc van 6 m²K/W in Nederland al vooruitstrevend is.

Weblog

De bouw is live te volgen op de weblog www.keramischpassief.nl, waar u ook meer informatie vindt over alle betrokken partners.
Een innovatief bouwproject als 'Nimmerdor' betekent namelijk een unieke samenwerking tussen veel partijen. Op www.keramischpassief.nl worden, van opdrachtgever tot eindgebruiker, kennis en ervaring gedeeld en inzichtelijk gemaakt. Daarnaast worden de bouwvorderingen via een weblog getoond.

Aan 'Nimmerdor' werken de volgende ondernemingen en organisaties mee:

  • Woningcorporatie Woonburg, opdrachtgever, Middelburg;
  • ROM Marsaki, projectontwikkelaar, Goes;
  • Architecten alliantie, architectenbureau, Goes;
  • Trecodome adviesbureau, Roosendaal;
  • Dubourgraaf, installatieadviesbureau, Goes;
  • Walcherse Bouw Unie, Middelburg;
  • Wienerberger, Zaltbommel;
  • Recticel Insulation, Kesteren.

Neem regelmatig een kijkje op www.keramischpassief.nl en blijf zo op de hoogte.