Boon Edam introduceert milieuvriendelijke coatingtechniek

Nieuwe en milieuvriendelijke techniek voor de voorbehandeling van aluminium.

Koninklijke Boon Edam heeft, als één van de eerste fabrikanten ter wereld, een nieuwe en milieuvriendelijke techniek voor de voorbehandeling van aluminium op het poedercoaten in gebruik genomen.

In het recente verleden werd aluminium, zoals bij alle gangbare coatingtechnieken, voorbehandeld met chroom. Dit is een noodzakelijk proces dat het aluminium voorziet van een stevige onderlaag. Daarna kan verdere behandeling met een laag poedercoating plaatsvinden. Chroom is echter een giftige substantie, waarmee voorzichtig moet worden omgegaan, en zeer milieubelastend wanneer het niet goed wordt verwerkt.

Zirkonium

Boon Edam introduceert nu een nieuwe voorbehandelingstechniek op basis van zirkonium en titanium. Het nieuwe proces resulteert in dezelfde hoge kwaliteitsbasis voor coatings, maar met veel minder risico's voor zowel de medewerkers van Boon Edam als het milieu. Zirkonium is zelfs zo milieuvriendelijk, dat het restproduct, na een standaard pH-test direct, door het riool kan worden gespoeld.

QualiCoat

Een coatingsproces kan niet zomaar worden gewijzigd. Voor er überhaupt gestart werd met de overgang heeft een keuringsproces plaatsgevonden met uiteindelijk goedkeuring van QualiCoat. Qualicoat is een onafhankelijke instantie met een controlerende functie van Qualicoat gecertificeerde ondernemingen. De Qualicoat kwaliteitsspecificaties bevatten minimumeisen waaraan de bedrijfsinstallatie, de voorbehandeling, de coatingsystemen en de gelakte producten moeten voldoen.

Controle

Boon Edam is Qualicoat gecertificeerd en krijgt minimaal drie keer per jaar een onaangekondigde controle door deze keuringsinstantie. Ook tijdens de overgang van het oude naar het nieuwe systeem was QualiCoat aanwezig om het nieuwe bad te keuren.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie