Brandveilig zonder ingrijpende aanpassingen

Historische gebouwen voldoende brandveilig en energiezuinig met EasyCell.

Een authentiek ornamentenplafond slopen is zonde. Dit soort originele stijlkenmerken wil een eigenaar vaak graag behouden.

Easycell krijgt regelmatig de vraag of het voldoende is om alleen EasyCell in het plafond of de vloer in te blazen, voor wat betreft het behalen van de 60 minuten brandwerendheid.

Brandwering

Bij een totale renovatie van een pand is een huiseigenaar verplicht het Bouwbesluit te volgen. De hoofddraagconstructie moet minstens 60 minuten tegen brand worden beschermd. Een eis die vaak met plafonds wordt opgelost. Originele stuc-op-riet ornamenten plafonds komen echter niet verder dan een brandwering van 20 minuten.

Voldoende

Ornamenten plafonds kunnen toch voldoen aan de 60 minuten eis, mits ze gevuld zijn met EasyCell isolatie. De brandwerende bijdrage van EasyCell isolatie bij een dikte van 20 cm is 51,4 minuten. In totaal komt de brandwerendheid van het ornamenten plafond (20 min.), EasyCell (51,4 min.) en de vloerdelen (7,5 min.) op 78,9 minuten, wat ruimschoots voldoende is.

Zege

Met deze berekening is het voor veel huiseigenaren mogelijk om zelfs bij een 60 minuten brandwerendheideis, het bestaande ornamenten plafond te handhaven. Een zege voor de monumenten in ons land. En economisch gezien een groot voordeel, omdat de bestaande plafonds gehandhaafd kunnen blijven en niet vervangen hoeven te worden.
Naast het aanbrengen van brandwering, wordt de woning meteen tegen kou geïsoleerd. Een warme deken van 20 cm in het plafond zorgt dat de woning 4 graden warmer wordt, zeker als ook de vloer geïsoleerd wordt.

 
Zie ook de bijgevoegde rekenkundige bepaling van de brandwerendheid van een houten vloerconstructie NEN 6073.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie