Vooruitstrevend met BIM in de installatietechniek

Adviesbureau Sijperda-Hardy levert eerste volledig conform BIM ontworpen bouwproject.

Adviesbureau Sijperda-Hardy had de primeur met het eerste volledig conform BIM ontworpen bouwproject inclusief technische installaties dat in het voorjaar was aanbesteed.

Het betreft een brede school met sporthal van ca. 6000 m² bvo te Midwolda. Hierbij is gebruik gemaakt van Revit MEP.

Advies

Adviesbureau Sijperda-Hardy BV is een zelfstandige en onafhankelijke onderneming, die advies op het gebied van elektrotechnische en werktuigkundige installaties, bouwfysica en brandveiligheid tot haar hoofdactiviteiten rekent. Sijperda-Hardy telt zeventien medewerkers en is door haar visie op de bouw een schoolvoorbeeld gebleken van BIM-gericht denken en geïntegreerd bouwen.

Ervaring met BIM

Sijperda-Hardy heeft inmiddels in meerdere projecten ervaring op kunnen doen met het ontwerpen van technische installaties conform BIM. Hierbij is de kennis ten aanzien van integraal ontwerpen aanzienlijk uitgebreid. Ook is er veel ervaring opgedaan op het gebied van projectorganisatie, te denken valt hierbij aan het opzetten van het 3D model en de communicatie tussen ontwerpers en projectleiders.

Installatieadviseur

Sijperda-Hardy concludeerde dat Revit MEP een ontwerp oplevert dat zo gedetailleerd is dat de werktekening voor de installateur eigenlijk al gereed is in de besteksfase. Revit bepaalt bijvoorbeeld de ventilatiehoeveelheden en rekent de juiste kanaaldiameters automatisch uit. Het detailwerk, en dus eigenlijk het maken van werktekeningen, verschuiven daarmee van de installateur naar de installatieadviseur.
Doordat het gebouw als het ware digitaal wordt gebouwd worden direct alle knelpunten zichtbaar. In de praktijk zullen hierdoor de faalkosten tot een minimum worden beperkt.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie