Bouwen met glazuurstenen van 490 BC tot nu

Nieuw assortiment Terca glazuurstenen van Wienerberger.

Onlangs lanceerde Wienerberger een nieuw assortiment Terca glazuurbakstenen. Nieuw is hier deels een rekbaar begrip.

Babylon kende al in 490 vóór het begin van onze jaartelling geglazuurde bakstenen. Rietveld, Oud en Elling maakten er in de vorige eeuw goede sier mee. Tijd voor een revival?

Glazuurstenen geven gevels duurzaam een verrassende kleur én glans. Ze verlevendigen het karakter met primaire kleuren of met een metallic look in detail of volvlak, abstract of figuratief. De mogelijkheden zijn eindeloos en tijdloos. De drager (keramiek) en de toplaag (het glazuur) gaan honderden jaren mee.

Geglazuurde stenen werden en worden veel toegepast voor figuratieve doeleinden. Maar ook voor het inmetselen van teksten, het aanbrengen van belijningen of symmetrische vlakken zijn glazuurstenen te gebruiken. Rietveld, Oud en Elling pasten het bouwmateriaal toe met lijnen en vlakken in wit, grijs en zwart of met heldere primaire kleuren. Vaak voor minimalistische abstractie, maar juist daardoor een herkenbaar stijlkenmerk.

Brandprocédé

Door de eeuwen heen bleef de techniek van het glazuren van bakstenen bewaard. Werden keramische stenen vroeger alleen ná productie van een glazuurlaag voorzien (tweebrand), tegenwoordig worden deze bakstenen bij ongeveer 1200?C in één proces afgebakken en geglazuurd (eenbrand). De hechting tussen de gepigmenteerde glazuurlaag en de steen wordt hierdoor sterk verbeterd.

Specialist in glazuurstenen

Wienerberger beheerst beide brandprocédés. Testfases met grondstoffen en halffabricaten optimaliseren de hechting van het glazuur met de baksteen. Bijna iedere uitstraling en vorm is vandaag de dag mogelijk. Wienerberger levert diverse strengpersstenen in een pallet van zes fraaie basiskleuren (blauw, rood, groen, geel, zwart en ivoorwit). Op projectbasis zijn nagenoeg alle RAL-kleuren mogelijk, ook op handvorm bakstenen en (afwijkende) vormstenen. Van een gebakken steen met een metallic look tot bijzondere kleurnuanceringen.

Combinaties

Door te spelen met vorm en kleur – ook in combinatie met het ruime assortiment aan overige gevelbakstenen van Wienerberger – zijn talloze patronen op en in de gevel mogelijk. Van 2D tot 3D, van abstract tot figuratief. De mogelijkheden met glazuurstenen blijven tijdloos onbegrensd.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie