Aluminium profiel in Bossche Schoolarchitectuur

Getrapt profiel voor typische Bossche Schoolarchitectuur.

[advertorial]

Ruim 300 portiekwoningen in de Nijmeegse wijk Heseveld hebben een grondige renovatie ondergaan. Monumentenzorg wilde de Bossche Schoolarchitectuur aan de buitenkant zo veel mogelijk in oude stijl herstellen en realiseerde dit met de aluminium systemen van Reynaers.
De aluminium kozijnen met ranke profielen sloten goed aan bij de bouwstijl van de portiekwoningen dankzij de trapsgewijze opbouw en dikte van het profiel plus de mogelijkheden voor de horizontale en verticale roedes.

Oorspronkelijk

Die diepliggende kozijnen met horizontale en verticale roedeverdeling in ramen en deuren vormen een typisch stijlelement. Door de witgeschilderde negge van het metselwerk wordt de diepteligging sterk benadrukt. De massieve houten kozijnen zijn ooit vervangen door iele aluminium schuiframen zonder roedeverdeling. Om deze kozijnen te vervangen moesten, vanwege het beschermde stadsgezicht en op basis van het oorspronkelijke ontwerp, de originele dikke houten stijlen herplaatst worden. Die bepaalden sterk het gezicht van de gevel, maar namen ook veel licht weg. De architect zocht daarom een kozijn dat in stijl was met het oorspronkelijke gevelbeeld, en toch veel daglicht doorliet. De keuze viel op de CS 38-SL.

Overtuigen

Reynaers adviseerde de architect over de haalbaarheid van de hoogte-breedte verhouding zodat die zeker wist dat de kozijnen ook praktisch uitvoerbaar waren. In een proefopstelling hebben architect, aannemer en leverancier laten zien hoe de ramen eruit zouden komen te zien en overtuigden zowel Monumentenzorg als de bewoners. De nieuwe aluminium kozijnen zijn uiteindelijk in de oude stelkozijnen geplaatst, zodat nog wel een deel van het hout zichtbaar is. 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie