Riool wordt energiebron

Techniek om rioolwarmte te winnen is verbeterd.

Door onze riolen stromen jaarlijks grote hoeveelheden onbenutte energie. Tot voor kort was het niet eenvoudig deze energie uit het rioolwater te halen zonder de doorstroming van het riool nadelig te beïnvloeden.

Geveke levert het Therm-liner systeem: een warmtewisselaar die op de bodem van het riool ligt waar het rioolwater vervolgens over en onder stroomt zodat een maximale overdracht van de warmte bereikt wordt. Het gladde en compacte frontale oppervlak hindert de doorstroom van het rioolwater nauwelijks.

Warmtepomp

De watertemperatuur van het riool bedraagt het hele jaar door gemiddeld 16 tot 18°C. Door gebruik te maken van de AWES proces warmtepomp kan de temperatuur naar maximaal 80°C gebracht worden om kantoren, huizen of processen te verwarmen.
Met bovenstaande techniek kan er flink op energie bespaard worden t.o.v. gasgestookte installaties of warmtepompen met de klassieke ondergrondse bronnen. Ondergrondse bronnen hebben vaak lagere watertemperaturen, waardoor het rendement van de warmtepomp aanzienlijk lager zal zijn dan bij gebruik van het riool als bron.

AWES Swissheat Titan

De proces warmtepomp Swissheat Titan kan volledig aangepast worden aan de wensen van de klant. Als u een proces heeft waarbij warmte vrijkomt in lucht of in vloeibare vorm, dan biedt Geveke de oplossing deze warmte terug te winnen voor aanzienlijke energie besparingen. De Titan is standaard tot 1.200 kW beschikbaar (> 1.200 kW op aanvraag) en onderscheidt zich door zeer hoge COP-waarden bij zeer hoge aanvoertemperaturen (> 66°C) zonder gebruik te maken van elektrische bijverwarming. Iedere warmtepomp is voorzien van geavanceerde Priva regelaar voor optimale aansturing en beheer.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie