Siemens creëert werelds grootste draaiende kerstster

München heeft nieuw herkenningsteken langs de A9.

Langs de autosnelweg A9 richting München staat een torenhoge windmolen die door ruim 9.000 Osram LED’s wordt verlicht tot het einde van dit jaar.

Hiermee heeft Siemens wereldwijd een uniek en baanbrekend technisch project gerealiseerd. Het idee werd uitgevoerd met multimedia kunstenaar Michael Pendry uit München. De eigenaar van de windmolen, Stadtwerke München, ging akkoord en ondersteunde het project.

Symbool groene energie

Sinds de herfst van 2008 hebben vertegenwoordigers van Siemens en multimedia kunstenaar Michael Pendry het idee besproken om een stralend symbool voor groene technologie te maken, voorafgaand aan de Klimaattop in Kopenhagen. Een windmolen is het symbool voor duurzame energie en met een standplaats waar dagelijks meer dan 150.000 automobilisten langsrijden was München de plek voor maximale aandacht.

Technisch haalbaar

In eerste instantie lag de focus op de technische haalbaarheid van het project. Er moesten antwoorden gevonden worden op vragen zoals hoe moeten de LED’s bevestigd worden om de aerodynamica van de windmolen zo min mogelijk te beïnvloeden? Welk type LED moet er toegepast worden? Welke bevestigingsmogelijkheden zullen het meest effectief zijn voor het verzekeren van de LED onder alle weersomstandigheden?

Veiligheid

De Siemens experts voor verkeersveiligheid spraken vervolgens met de snelwegdirecties en luchtvaartautoriteiten; het kunstwerk mocht geen gevaar opleveren voor de luchtvaart en ook buurtbewoners mochten geen hinder ondervinden van de verlichting en ook het geluidsniveau van de windmolen moest binnen de perken blijven.
Inmiddels staat het kunstwerk dan: een signaal en symbool voor een groene toekomst – de Siemens kerstster.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie