Vliegvuurbestendige EPDM dakbedekking

Hertalan levert wereldwijd EPDM systemen voor duurzame en watervaste oplossingen.

De laatste jaren is er steeds meer oog voor de risico’s van het werken met open vuur op het vlakke dak.

Overheid en verzekeraars stellen niet alleen zwaardere eisen aan brandveilige verwerking, maar ook brandveiligheid van het materiaal heeft hun aandacht.
Ook het Nederlandse bouwbesluit stelt prestatie eisen aan de vuurbestendigheid. Dakbedekkingen moeten beantwoorden aan norm NEN 6063:2008 voor de bepaling van de vliegvuurbestendigheid: ‘Het dak moet weerstand bieden tegen vliegvuur, ontstaan ten gevolge van een mogelijke brand bij de buren’.

Het is nu bijna twee jaar geleden dat de eisen voor (vlieg)vuurbestendigheid van dakbedekkingen zijn aangescherpt en om aan deze eisen te voldoen heeft Hertalan haar EPDM dakbedekking destijds direct doorontwikkeld. Deze producten — hertalan easy cover FR en hertalan easy weld — zijn KOMO gecertificeerd. Hertalan levert als enige producent een EPDM-dakbedekking in Nederland die voldoet aan de strengste eisen uit NEN 6063. EPDM dakbedekking van Hertalan Nederland is toepasbaar in elk daksysteem, een unieke innovatie.

Aanpassing

Eind 2007 zijn de testmethodes voor het bepalen van de vliegvuurbestendigheid van dakmaterialen aangescherpt. De gevolgen voor producenten van dakbedekking waren aanzienlijk, o.a. alle leveranciers van EPDM-dakbedekking zagen dat hun KOMO-certificaat werd ingetrokken.

Voldoet een dakbedekking niet aan deze norm, dan mag in het KOMO-certificaat alleen het daksysteem ‘Losliggend onder ballast’ worden opgenomen.
Hertalan heeft per 1 februari 2008 zijn KOMO-certificaat op orde en kan dus naast een losliggend systeem onder ballast, gecertificeerde homogene EPDM-folie leveren voor een gekleefd en mechanisch bevestigd daksysteem. Hertalan neemt hiermee een unieke positie in op de Nederlandse EPDM markt omdat volgens het bedrijf geen enkele andere producent van homogene EPDM folie deze mogelijkheid biedt.

Kenmerken
  • een praktijk gebruiksduur van 50 jaar (SKZ onderzoek maart 2001);
  • 100% ecologisch verantwoord;
  • zeer gunstige milieubelastingfactor;
  • hoge Return on Investment;
  • blijvend elastisch;
  • lichtgewicht (1,5 kg per m2 bij een dikte van 1.2 mm);
  • verwerken zonder open vuur;
  • bitumen– en worteldoorgroeibestendig.
« Nieuws overzicht