Patentriet: kunststof met charme

Polytech levert Patenriet: een rieten dak met de duurzaamheid en gemakken van nu, maar met de aanblik van natuurriet.

Polytech levert Patentriet: een rieten dak met de duurzaamheid en gemakken van nu, maar met de aanblik van natuurriet.

Patentriet wordt geleverd in shingels van 50 cm breed en 25 cm hoog. In de lengte overlappen de shingels. De dikte is ongeveer 4 cm, maar aan de uiteinden worden meerdere shingles over elkaar gelegd om hetzelfde volume te krijgen als van echt riet. Op bitumenfolie worden de shingels overlappend aangebracht met roestvrijstalen nieten.

Materiaal

Het materiaal wordt geëxtrudeerd en op de juiste lengte geknipt. Volgens de producent en dakdekker Hekstra uit Damwoude is het product alleen voor kenners te onderscheiden van natuurriet. De glans die in eerste instantie onderscheidend lijkt, verdwijnt naar verloop van tijd. Volgens de dakdekker is het product niet persé makkelijker hanteerbaar dan natuurriet, de verwerking is totaal anders. Zoals niet iedereen riet kan dekken, kan ook niet iedereen met patentriet omgaan.

Kenmerken
  • geen groei van mos, algen en schimmels;
  • brandvrij en beloopbaar;
  • geen nestbouw mogelijk dus minder last van vogels;
  • onderhoudsarm (ruim 30 jaar);
  • geen kleurverlies.
Brandgevaarlijk

Brandgevaarlijke situaties op het dak, veroorzaakt door bijvoorbeeld vliegvuur, zijn uitgesloten, maar ook een openhaard levert geen problemen op. Een dak met Patentriet valt daardoor onder een verzekeringspremie van harde dakbedekking en heeft dus een veel lagere premie dan natuurriet.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie