Rietveld herleeft bij VelopA

Vijftig jaar oud ontwerp van Rietveld basis voor bank

Een nog niet eerder geproduceerde buitenbank van architect Gerrit Rietveld is door VelopA-Citystyle in productie genomen.

De elementaire stijl van de architect is duidelijk herkenbaar. Het bouwjaar van het bankontwerp is toevallig hetzelfde als dat van VelopA.

Rietveld ontwierp de bank in 1959 voor een tuinontwerp van Mien Ruys. De bank werd door de medewerkers van Calvé aangeboden aan de directie op de vijfenzeventigste verjaardag van de fabriek, maar is nooit geproduceerd.

Giro-enveloppen

VelopA bestaat dit jaar vijftig jaar en wilde iets speciaals doen. Het bedrijf zocht contact met RIETVELD by rietveld, het bedrijf van twee nazaten van de wereldberoemde architect die het erfgoed van hun (over-)grootvader weer toegankelijk willen maken. Gezamenlijk doken zij in Rietvelds archieven in het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam. Zij ontdekten de schetsen voor de buitenbank op giro-enveloppen. Het is een van de weinige buitenmeubelen van de architect.

 

Elementair
De Rietveld buitenbank maakt de typische ontwerpstijl van Rietveld zichtbaar. De bank is opgebouwd uit elementaire delen met een RVS gepolijst frame. Het meubelstuk heeft een hardhouten zitgedeelte met het FSC keurmerk. De bank is uitgevoerd in een twee en een drie meter versie met een zithoogte van 43 centimeter. De Rietveld Calvé-bank is ook leverbaar in een model met blokvormige armleuningen.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie