Merford ATEX-deur

ATEX-deur van Merford Special Doors voorkomt explosiegevaar

Merford Special Doors heeft een deur ontwikkeld die speciaal in explosiegevaarlijke omgevingen kan worden toegepast.

De deur, ATEX-deur genaamd, is bovendien voorzien van een Explosieveiligheidsdocument (EVD). Hierdoor wordt explosiegevaarlijke bedrijven veel werk uit handen genomen. Dit omdat de gebruiker van de ATEX-deur geen tijd hoeft te besteden aan het opstellen van een Explosieveiligheidsdocument waarin de in de explosiegevaarlijke omgeving van zijn bedrijf te nemen maatregelen voor de werknemers worden vastgelegd.

Met het op de markt brengen van de ATEX-deur is Merford Special Doors de enige leverancier in Nederland die een deur aanbiedt die in explosiegevaarlijke omgevingen kan worden toegepast én daarbij voorzien is van een Explosieveiligheidsdocument. Omgevingen die als explosiegevaarlijk gelden en waar de ATEX-deur dus goed tot zijn recht komt, zijn bijvoorbeeld het terrein waarop een gasstation of een rioolzuiveringsmaatschappij is gevestigd.

De afkorting ATEX in ATEX-deur zegt het al: de deur voldoet volledig aan de ATEX* richtlijn 1999/92/EG (ATEX 137). Deze richtlijn verplicht iedere werkgever, die te maken heeft met explosiegevaarlijke omgevingen, maatregelen te nemen die gericht zijn op het voorkomen van en beschermen van zijn werknemers tegen explosies.

Explosieveiligheidsdocument

De maatregelen die de werkgever neemt, moeten worden vastgelegd in een Explosieveiligheidsdocument. In dit document dient onder andere de gevarenzone-indeling te staan. Een explosiegevaarlijk gebied wordt daartoe op grond van de frequentie en duur van het optreden van een explosieve atmosfeer in zones verdeeld.

Explosiegevaarlijk gebied dient voor werknemers duidelijk te worden gekenmerkt met een gele waarschuwingsdriehoek met in het zwart de tekst "EX". Het Explosieveiligheidsdocument bevat eveneens informatie over de explosierisico's en de maatregelen die daartegen getroffen worden. Hierbij dient ook de explosieveiligheid van de in het bedrijf toegepaste deuren beschreven te worden. Met de levering van de ATEX-deur geeft Merford Special Doors op efficiënte wijze invulling aan dit laatste punt.

Kenmerken

Specifieke kenmerken van de ATEX-deur zijn:

  • speciaal geschikt voor toepassing in een gas- en/of stofexplosiegevaarlijke omgeving;
  • geen inherente ontstekingsbronnen;
  • gaswerend en stofwerend uitgevoerd waardoor de ATEX-deur als gevarenzoneafscheiding kan functioneren;
  • toepasbaar als vluchtdeur;
  • voorzien van een Explosieveiligheidsdocument (EVD).
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie