Pakket voor Groene Groei: goede stappen richting een uitvoerbaar en betaalbaar energiesysteem

Netbeheer Nederland verwelkomt de maatregelen die minister Hermans namens het kabinet op vrijdag 25 april presenteerde. Het is positief dat wordt ingezet op een integraal energiesysteem waarin elektriciteit én duurzame moleculen zoals waterstof, groen gas en het CCS-project Aramis samenkomen. In de appreciatie van het IBO-rapport ‘Schakelen naar de toekomst’ kiest het kabinet bovendien nadrukkelijk voor een koers van samenhang en structurele keuzes. Tegelijkertijd laat het pakket voor Groene Groei zien dat er meer nodig is om de energietransitie uitvoerbaar en betaalbaar te maken. Zo blijven er bijvoorbeeld zorgen over het gebrek aan voldoende middelen voor provincies en gemeenten om regionaal energiebeleid uit te voeren. 

Daarnaast zien we in het recent gepresenteerde startpakket Nederland van het slot voorzichtig perspectief voor energieprojecten, mits het vergunningsstelsel juridisch houdbaar blijkt en daarmee echte voortgang mogelijk maakt.

Belangrijke stappen voor groen gas en CCS 

Het aanvullend pakket bevat enkele belangrijke stappen om het energiesysteem toekomstbestendiger en betaalbaarder te maken. Een belangrijke stap is de bijmengverplichting voor groen gas die wordt ingevoerd. Hiermee wordt niet alleen een bijdrage geleverd aan de CO₂-reductiedoelen maar ook aan de betaalbaarheid van het energiesysteem, zoals eerder benoemd in het IBO-rapport en de op 25 april gepubliceerde appreciatie van het rapport. 

Ook de ontwikkelingen in het CCS-project Aramis zijn positief. Het kabinet neemt maatregelen om de financiële risico’s voor Gasunie en EBN te verkleinen. Daarmee neemt het kabinet verantwoordelijkheid om dit strategische project mogelijk te maken. Aramis voorziet in een open access CO₂-pijpleiding met een capaciteit van 22 miljoen ton CO₂ per jaar en speelt een sleutelrol in het behalen van nationale en Europese klimaatdoelstellingen. Het project draagt direct bij aan het verduurzamen van de industrie die essentieel is voor onze economie en strategische autonomie. 

Energiebeleid vraagt om voldoende ondersteuning voor provincies en gemeenten 

Netbeheer Nederland constateert dat het kabinet vanaf 2026 minder middelen beschikbaar stelt voor de uitvoering van energiebeleid door provincies en gemeenten. De rol van decentrale overheden is essentieel voor bijvoorbeeld de aanpak van netcongestie en de inpassing van energie-infrastructuurprojecten. Het is van belang dat deze inzet blijvend wordt ondersteund ten behoeve van maatschappelijke opgaven als woningbouw, mobiliteit en economische ontwikkeling. 

Energie-infrastructuur gebaat bij juridisch houdbaar stikstofbeleid

Netbeheer Nederland ziet in het gepresenteerde startpakket van het kabinet een mogelijke stap richting een werkbaar stikstofbeleid dat ruimte kan bieden voor cruciale energie-infrastructuurprojecten. Deze projecten dragen bij aan structurele stikstofreductie en veroorzaken relatief beperkte emissies tijdens de bouwfase. Tegelijkertijd is het van groot belang dat het voorgestelde vergunningsstelsel en de rekenkundige ondergrens juridisch standhouden. Alleen dan ontstaat de rechtszekerheid die nodig is om onze projecten daadwerkelijk te realiseren en onnodige vertraging te voorkomen 

Vervolgstappen na het pakket voor Groene Groei 

De aanvullende maatregelen vormen een waardevolle stap richting een toekomstbestendig energiesysteem. Tegelijkertijd zijn gerichte vervolgstappen nodig om tempo, betaalbaarheid en uitvoerbaarheid te waarborgen. Netbeheer Nederland werkt graag mee aan de verdere uitwerking van deze maatregelen, samen met overheden, marktpartijen en andere betrokkenen. Dit vraagt om keuzes in de geest van het IBO-rapport: samenhangend, uitvoerbaar en gericht op een eerlijke verdeling van kosten. 

Noodzakelijke versnelling 

Om noodzakelijke uitbreidingen van de energie- infrastructuur te versnellen presenteerde het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) op vrijdag 25 april een maatregelenpakket waarmee TenneT de uitbreiding van het hoogspanningsnet kan versnellen. Naast het verlichten van congestie zijn deze uitbreidingen essentieel om te komen tot een klimaatneutraal energiesysteem.

Bron en foto: Netbeheer Nederland

« Overzicht