Ruimte vinden voor het stroomnet – Stedin voltooit groot kabeltracé met 17 grondeigenaren

Netbeheerder Stedin heeft met succes een nieuw 13 kilometer lang middenspanningstracé aangelegd tussen Klaaswaal en het nieuwe bedrijventerrein in Puttershoek (Hoeksche Waard). Het project werd in nauw overleg uitgevoerd met maar liefst 17 grondeigenaren – een opvallend voorbeeld van constructieve samenwerking in een tijd waarin uitbreiding van het stroomnet steeds lastiger wordt.

De verbinding is van groot belang voor de economische ontwikkeling van de regio, waar inmiddels sprake is van netcongestie, zowel voor afname als teruglevering. Dankzij dit tracé kunnen twaalf grote bedrijven worden aangesloten, wordt teruglevering van lokaal opgewekte zonne-energie mogelijk en blijft de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening behouden. De capaciteit van de kabels is vergelijkbaar met het stroomverbruik van circa 8.000 huishoudens.

Het stroomnet bouw je niet alleen

De aanleg van het tracé vergde meer dan technische expertise. Pas na twee jaar aan keukentafelgesprekken, bijeenkomsten en afstemming met 17 grondeigenaren werd in goed overleg gekozen voor gestuurde boringen onder watergangen – een alternatief dat slechts vijftien graaflocaties vereiste en de overlast voor grondeigenaren aanzienlijk beperkte.

“Dit blijven ingewikkelde afwegingen,” zegt regiodirecteur Maarten Bijl. “Je wilt zoveel mogelijk tegemoetkomen aan individuele belangen, maar maatwerk betekent óók vertraging en hogere kosten. En die kosten dragen we met z’n allen. Het gaat voortdurend om de balans tussen het algemeen belang en individuele wensen.”

Samenwerken is essentieel, maar geen garantie

Het project onderstreept hoe belangrijk samenwerking is tussen netbeheerder, overheden, grondeigenaren en andere betrokkenen. Tegelijkertijd laat het zien hoe complex het uitbreiden van het stroomnet is: schaarse ruimte, langdurige procedures en ingewikkelde besluitvorming blijven grote obstakels.

“Zonder ruimte geen kabels, zonder kabels geen stroom – en dus geen woningen, geen bedrijvigheid en geen energietransitie,” stelt Bijl. Stedin roept daarom op om energie-infrastructuur slim en tijdig mee te nemen in omgevingsvisies van provincies en gemeenten – zet een toekomstig bedrijventerrein bijvoorbeeld in de buurt van een windpark – en om o.a. uniforme taxatiemethodes te gebruiken voor grondprijzen.  

Bron en foto: ANP

« Overzicht