Hierom is goede bouwsoftware zo belangrijk

Veel bedrijven werken inmiddels met software om een gedeelte van het werk uit handen te geven, of om simpelweg alles een stuk makkelijker en sneller te laten verlopen. Ook in de bouw is het belang van goede software niet te onderschatten. Planning, projectbeheer en samenwerken gaan stuk voor stuk beter met bouwsoftware. In het kort zorgt bouwsoftware ervoor dat een hoop zaken sneller geregeld worden, er geanticipeerd kan worden op de toekomst en alles nauwkeurig en veilig verloopt. Maar dat is zeker nog niet alles. Nieuwsgierig geworden? Dat komt goed uit, want in dit artikel leggen we het belang van goede bouwsoftware aan je uit.

Bouwsoftware: wat is het en wat doet het?

Software in de bouw is onmisbaar. Veel bouwbedrijven gebruiken daarom al bouwsoftware. Bouwsoftware heeft verschillende handige tools te bieden op allerlei gebieden. Om te beginnen kun je met bouwsoftware makkelijk en snel bij de voortgang en planning van verschillende bouwprojecten terecht. Ook grip houden op het budget gaat een stuk makkelijker en sneller met de tools van bouwsoftware. Daarnaast gaan ook de communicatie en samenwerking erop vooruit door te werken met bouwsoftware. Eigenlijk is er voor alle functionaliteiten die denkbaar zijn binnen een bouwbedrijf wel een oplossing in bouwsoftware te vinden. Voorbeelden van bouwsoftware zijn BIM en DMS systemen. Gevestigde bouwbedrijven werken hier vaak al mee. Dat is niet zomaar. 

De mogelijkheden van BIM en DMS

Bekende voorbeelden van bouwsoftware zijn BIM en DMS. Laten we beginnen met BIM. BIM staat voor Building Information Modelling. Eigenlijk is dat een alomvattende beschrijving, want met BIM wordt het ineens hartstikke makkelijk om te modelleren en tegelijkertijd alle informatie van de onderdelen van een bouwtekening bij de hand te hebben. De 3D-modellen die je met BIM kunt maken, schelen ten opzichte van een gewone bouwtekening een hoop tijd en moeite voor de architect en de andere betrokkenen. Alle eigenschappen van een onderdeel blijven namelijk digitaal gelinkt aan dat onderdeel. DMS staat voor Document Management Systemen. DMS systemen zijn ontwikkeld om het beheren en raadplegen van documentatie nauwkeurig, veilig en efficiënt vorm te geven. Zo worden alle documenten van een project op één centrale plek opgeslagen. Het archiveren van deze documenten gebeurt overigens helemaal veilig: betrouwbaarheid is enorm belangrijk binnen bouwsoftware. Daarnaast kunnen werknemers tegelijkertijd in één document werken en opmerkingen aan elkaar achterlaten. Bovendien is het mogelijk om makkelijk tussen verschillende projecten en documenten te schakelen en zelfs eerdere versies van een document erbij te pakken. Een goed DMS biedt namelijk versiebeheer. Samengevat zijn BIM en DMS onmisbaar bij elk bouwproject en daarmee onmisbaar voor jouw bouwbedrijf. Dus maak het jezelf en je werknemers makkelijker en kies voor bouwsoftware die bij jullie past.

« Overzicht