Zo gebruik je een krimpkous

Krimpousen worden vooral gebruikt in de elektrische sector om kabels te assembleren, beschermen, repareren en markeren. Ze isoleren goed en verminderen daardoor  het risico op kortsluiting, terwijl ze er tevens voor zorgen dat draden veilig onder stroom kunnen staan. Afhankelijk van het type kan het gebruik van krimpkous variëren van simpelweg verwarmen met een hittebron tot meer gespecialiseerde toepassingen zoals het bedrukken of gebruiken van verschillende kleuren voor gemakkelijke identificatie. Er is een breed assortiment krimpkousen in verschillende soorten, zoals dunwandig, middelwandig en dikwandig, en komt in allerlei maten, krimpverhoudingen en gebruikstemperaturen. Maar hoe gebruik je ze nu eigenlijk? Hier zijn de 5 stappen!

Meet de diameter van de kabel

Meet eerst de diameter van de kabel waar je de krimpkous voor wilt gebruiken. Kies een krimpkous die gemakkelijk over de kabel schuift vóór het krimpen, maar strak zit nadat het gekrompen is. Krimpkousen hebben een specifieke krimpverhouding, bijvoorbeeld 2:1, wat betekent dat een krimpkous met een beginbinnendiameter van 16 millimeter zal krimpen naar 8 millimeter. Zorg ervoor dat de binnendiameter van de krimpkous na het krimpen net iets kleiner is dan die van de kabel om een goede afdichting te garanderen. Gebruik bijvoorbeeld geen krimpkous van 8 millimeter (na krimp) voor een kabel van 7 millimeter diameter, omdat dit niet strak genoeg zal aansluiten.

Meet de lengte van de bedrading

Meet de lengte van de bedrading waar je de krimpkous voor nodig hebt en kies een stuk krimpkous dat net iets langer is. Houd er rekening mee dat krimpkous ook in de lengte krimpt, meestal tussen de 1 en 10%. Zorg dus dat je het stuk krimpkous wat langer knipt of snijdt om hierop voorbereid te zijn.

Knip de krimpkous in de juiste lengte

Vervolgens moet je de krimpkous in de gewenste lengte knippen of snijden. Zorg dat je krimpkous iets langer knipt dan nodig is omdat het tijdens het verhitten iets inkrimpt in de lengte, ongeveer 5%. 

Schuif de krimpkous over de kabel

Schuif de krimpkous over het object en zorg voor wat overlap. Als het lastig schuift over kabels, buizen of bochten, kun je een beetje teflon- of siliconenspray gebruiken om het makkelijker te maken. Als je de krimpkous over een metalen buis gebruikt, kun je deze buis eerst voorverwarmen. Een koude buis kan ervoor zorgen dat de krimpkous te snel afkoelt, wat het resultaat niet ten goede komt.

Verhit de krimpkous

Verwarm de krimpkous met een heteluchtpistool zodat deze krimpt. Beweeg het pistool heen en weer langs de krimpkous om te voorkomen dat de hitte te lang op één plek blijft, wat schade kan veroorzaken aan zowel de krimpkous als de kabel. Blijf verhitten tot de kous strak om de kabel zit. Als je geen heteluchtpistool hebt, kun je ook een gasbrander of soldeerapparaat gebruiken. Houd deze dichtbij de krimpkous, maar zorg ervoor dat je de krimpkous niet raakt en beschadigt!

« Overzicht