Hoe ziet de toekomst van duurzaam bouwen eruit?

Duurzaam bouwen wordt al een tijdje gedaan en de komende tijd hebben we in Nederland veel huizen en panden nodig. Duurzaamheid zal bij toekomstige bouwprojecten ook centraal staan en de Rijksoverheid doet er dan ook veel aan om duurzaam bouwen aantrekkelijk te maken, want zij hebben er natuurlijk ook baat bij.

Er zijn immers keiharde afspraken gemaakt met andere landen en we hebben de plicht als Nederland om aan de eisen te voldoen. Populaire subsidies op dit moment zijn onder meer NESK, MIA en de Regeling groenprojecten. Natuurlijk zijn er nog veel meer subsidies en de kans is groot dat er in de toekomst anderen bijkomen en sommigen ook gaan verdwijnen. We kunnen natuurlijk de toekomst van duurzaam bouwen niet helemaal voorspellen, maar wel een beetje. In dit artikel doen we in ieder geval een poging!

De bekende duurzaamheidsmaatregelen

Welnu, veel bekende duurzaamheidsmaatregelen zullen in de toekomst ook nog steeds populair zijn. Een goed voorbeeld daarvan is het installeren van een warmtepomp of het laten plaatsen van andere energiezuinige warmtesystemen. Systemen die in ieder geval niet meer afhankelijk zijn van gas.

Ook een groen dak, bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen, gaan we ongetwijfeld nog veel terugzien bij nieuwe woningen en panden, omdat ze gigantisch veel voordelen met zich meebrengen. Als je nu al interesse hebt in zonnepanelen met een groen dak, dan doe je er goed aan om een kijkje te nemen op de website Solarsedum.nl

De focus wordt gelegd op minder verspilling

Niet alleen de bekende duurzaamheidsmaatregelen worden genomen, maar de focus wordt naar alle waarschijnlijkheid in het algemeen gelegd op minder verspilling. Dit zie je nu bijvoorbeeld al terug in keukens. Er worden steeds meer slimme apparaten gebruikt en mensen laten niet zomaar meer het warme water lopen. Niet alleen vanwege het milieu overigens, maar ook omdat ze weten dat ze dit snel terugzien op de energierekening.

Gelukkig wordt er ook steeds minder voedsel verspild door bijvoorbeeld op één dag meerdere maaltijden voor een week te koken, zodat je nooit te veel maakt voor een specifieke dag. Ook de vriezer wordt veelvuldig gebruikt voor het invriezen van kliekjes. Ook tijdens het douchen wordt steeds meer de focus gelegd op verduurzaming. Je hebt bijvoorbeeld zuinige douchekoppen en handige timers. Minder verspilling van water, voedsel en andere zaken zorgt natuurlijk voor een duurzame wereld en bij veel bouwprojecten wordt hier dan ook rekening mee gehouden.

Gebruikte bouwmaterialen worden steeds populairder

Nieuwe materialen een tweede leven geven, past natuurlijk ook helemaal bij deze tijd. De term tweedehands is tweedekans geworden en je hoeft je niet meer te schamen bij de aankoop van gebruikte producten. Maar ook tweedehands bouwmaterialen worden steeds vaker gebruikt en dat zal in de toekomst ook nog wel populair blijven.

« Overzicht