Duurzaam bouwen kent verschillende vormen

De laatste vijf tot tien jaar wordt er steeds meer aandacht besteed aan de verschillende vormen van duurzaam bouwen. Onder meer circulair bouwen wint aan populariteit, waarbij tijdens de sloop van bestaande panden gekeken wordt naar mogelijkheden om componenten van zo’n bouwwerk elders te hergebruiken. Op deze manier wordt het milieu niet onnodig zwaar belast. Er zijn meer manieren om te verduurzamen op de bouwplaats. Denk bijvoorbeeld ook aan de inzet van een elektrische veegmachine. Een elektrische veegmachine hoeft niet direct impact te hebben op het milieu, maar wel op de duurzame inzetbaarheid van de mens. Vaak wordt duurzaamheid onderverdeeld in drie belangrijke componenten: mens, milieu en omzet. Dit artikel vertelt hier meer over. 

Duurzame inzetbaarheid stimuleren op de bouwplaats 

Het stimuleren van een duurzame inzetbaarheid van personeel is noodzakelijk om vertraging in de uitvoering van bouwprojecten te voorkomen. Vertraging kan het gevolg zijn van een langdurige uitval van collega’s. Deze uitval is in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt niet altijd op te vangen. Hoewel het UWV begin 2024 sprak van een krappe in plaats van een zeer krappe arbeidsmarkt, lijkt het in de praktijk nog steeds erg lastig te zijn om vacatures ingevuld te krijgen. 

Een vorm van de investering in een duurzame inzetbaarheid van personeel is de bewuste keuze voor elektrische palletwagens. Deze pallettrucks maken het werken lichter en comfortabeler voor medewerkers. Zij zullen hun lichaam minder zwaar belasten, wat het risico op uitval verkleint. In het geval van een investering in elektrische heftrucks profiteer je daarnaast van het feit dat medewerkers niet langer in schadelijke uitstootgassen hoeven te werken. 

Verduurzaming door stroom zelf op te wekken 

Op de bouwplaats zal je niet altijd de beschikking hebben over een stroomaansluiting. Dat geldt met name voor de beginfase van een project. Om toch stroom te kunnen gebruiken kiezen veel bedrijven voor een aggregaat op diesel of benzine. Het leidt tot een vaak onnodige zware belasting van mens en milieu. Of wat te denken van de omgeving, die zich stoort aan het geluid ervan?

Verbeter deze situatie door het aggregaat op diesel te vervangen voor een model met ingebouwde zonnepanelen. Er zijn steeds meer partijen die deze aggregaten te huur aanbieden aan uitvoerders. Vergelijkbaar met een aggregaat voorzien van zonnepanelen is de bewuste keuze voor het gebruik van een bouwkeet met zonnecollectoren. Deze panelen wekken voldoende stroom op om dagelijks in de keet te kunnen werken. 

« Overzicht