Wees veilig in de bouw: het belang van goede werk- en veiligheidsuitrusting

Het is voor werknemers die werken op een bouwplaats natuurlijk heel erg belangrijk dat ze kunnen werken in een veilige omgeving, met goede uitrusting. Zo kan er altijd iets externs gebeuren, en daar moeten de werknemers goed voor zijn beschermd. Je wil nou eenmaal dat de risico's zo min mogelijk zijn als werkgever. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten veiligheidsuitrusting en waar je op moet letten bij deze producten om de werknemers te beschermen.

Helmen, veiligheidsschoenen en handschoenen

Allereerst staan op de lijst de basisproducten. Dit zijn helmen, veiligheidsschoenen en handschoenen. Dit vormt ook wel de basis van de PBM op de bouwplaats, ook wel de persoonlijke beschermingsmiddelen genoemd. Goede werkschoenen kopen zijn essentieel voor iedereen op een bouwplaats, omdat ze je voeten beschermen tegen vallende voorwerpen, scherpe objecten of andere zware dingen. In deze schoenen met een stalen neus zitten als eis. Om hoofdletsel te voorkomen is een helm die aan de keuringsvoorwaarden voldoet nodig. Bij handschoenen moeten ze stevig genoeg zijn om scherpe objecten tegen te houden en te beschermen tegen elektrische apparaten. 

Veiligheidsharnassen en valbeveiliging

Het tweede aspect waar op moet worden gelet als je op een bouwplaats werkt, of werkgever bent, is de veiligheid op hoogte. Vaak betekent een bouwplaats vele steigers, het werken op daken of ladders en dus risico's wat betreft hoogtes. Daarom is het van groot belang om goed te kijken naar veiligheidsharnassen. Deze moeten namelijk uitgerust zijn met valbeveiliginglijnen en haken om jou of je werknemer tegen te houden van een val. Er zijn hoge veiligheidsnormen die je regelmatig moet controleren. Denk hierbij aan de gebruiksduur, slijtage etc. Pleeg dus regelmatig onderhoud om ongevallen te voorkomen.

Bescherming van je gehoor en ademhaling 

Als derde punt moet je nagaan hoe het zit met de blootstelling aan harde geluiden en lawaai op de werkplaats. Je wil niet dat er gehoorschade optreedt, dus daarom moeten de werknemers uitgerust zijn met goede gehoorbescherming. Vaak werken oorkappen die het volledige oor omvatten het beste, voor extra bescherming kun je ook nog op maat gemaakte oordopjes indoen. Om te controleren of er schade kan ontstaan is het mogelijk om de geluidsniveaus te meten. Daarbij is het ook belangrijk om te denken aan schadelijke stoffen voor je longen. Om dit tegen te gaan is het in bepaalde omgevingen van groot belang om ademhalingsmaskers te dragen om geen risico te lopen.

Zorg voor een goede zichtbaarheid om ongelukken te voorkomen

Een punt dat nog weleens wordt vergeten op de bouwplaats is hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn als werknemer. Het gaat hierbij om de kleding van de werknemers, die reflecterend moeten zijn om op te vallen. Ook gaat het om signaleringsapparatuur op machines die worden gebruikt. Hierdoor rij je niet zomaar tegen elkaar of iemand aan. Het is heel belangrijk om bij bouwprojecten in de nacht grote lampen te hebben die alles verlichten om de veiligheid voorop te kunnen stellen.

« Overzicht