Acrylaatkit schilderen: wat je moet weten

Acrylaatkit wordt veelvuldig gebruikt in de bouw voor het wegwerken van kieren en naden. Het is een kit die voor veelvuldige toepassingen gebruikt kan worden zoals trappen, ornamenten, raam- en deurkozijnen. Het schilderen van acrylaatkit is een belangrijke stap in een bouwproces dat zowel de duurzaamheid als de uitstraling van het project verbetert. Maar het is wel belangrijk dat het op de juiste manier gedaan wordt. Waar moet je op letten bij het schilderen van acrylaatkit?

Waarom acrylaatkit schilderen?

Het schilderen van acrylaatkit heeft meerdere voordelen:

  • Het schilderen van acrylaatkit zorgt voor extra bescherming tegen de weersinvloeden, wat de levensduur van het gebouw verlengt.
  • Het zorgt voor een naadloze afwerking die bijdraagt aan de esthetiek van het gebouw.
  • Acrylaatkit is goed overschilderbaar, in tegenstelling tot een siliconenkit. 
Het krimpen van acrylaatkit 

De acrylaatkit zal uitharden door verdamping van water uit het product. Dat zorgt ervoor dat de kit altijd zal krimpen. Het daadwerkelijke krimppercentage verschilt per product en per fabrikant, maar in de regel bevat een standaard acrylaatkit ongeveer 20-25% aan water en zal deze dan ook 20-25% krimpen. Het krimpen is bij grote voegen beter zichtbaar. Bij het schilderen van acrylaatkit is het goed om rekening te houden met de volgende tips in verband met het krimpen:

  1. Wacht tot de kit volledig uitgehard is: de tijd is afhankelijk van factoren zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid.
  2. Inspecteer de krimp en eventuele openingen: is de kit merkbaar gekrompen, inspecteer dan de voegen en naden zorgvuldig en vul eventuele openingen met een geschikte kit of stopverf voordat je gaat schilderen.
  3. Gebruik flexibele verf: acrylaatkit is goed overschilderbaar, echter is het goed om flexibele verf te gebruiken ofwel verf die kan meebewegen met de onderliggende acrylaatkit. Dit voorkomt scheuren en/of schilferen.
  4. Meerdere lagen verf aanbrengen: je garandeert een duurzame afwerking door meerdere lagen verf aan te brengen in plaats van één dikke laag. Dit zorgt er ook voor dat de verflaag flexibeler is.
Overschilderbare, flexibele acrylaatkit

Het goed afdichten van kieren en naden valt of staat natuurlijk met een goede acrylaatkit. Het is belangrijk dat het een flexibele, overschilderbare acrylaatkit is. Ga je voor een milieuvriendelijke kit of een brandwerende kit? Laat je adviseren over de beste kit voor het bouwproject. Door het toepassen van de verkeerde kit is er namelijk een kans dat beweging tussen de bouwmaterialen ontstaat. Houd bij een dilatatievoeg bijvoorbeeld rekening met de breedte van de voeg en de beweging die kan ontstaan door het schommelen van temperatuur. Hiervoor is ook een speciale dilatatiekit verkrijgbaar.

Het afdichten en schilderen van vloeren

Voor het afdichten en schilderen van vloeren is ook speciale acrylaat afwerkkit verkrijgbaar. Bij vloeren is sprake van extra slijtage en daarom is het extra belangrijk dat de kit en verf goed wordt aangebracht. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje waar je rekening mee kunt houden bij het afdichten van vloeren.

Het aanbrengen van kit is een belangrijk onderdeel van ieder bouwproject en daarom is het goed om rekening te houden met de bovenstaande punten.

« Overzicht