Hoe aluminium in de bouw wordt toegepast

In de afgelopen jaren heeft aluminium een opmerkelijke opmars gemaakt in de bouwindustrie, en dat is het zonder reden! Dit lichte, duurzame materiaal heeft namelijk talloze voordelen die het uitermate geschikt maken voor woningen, die we ook steeds meer zijn gaan waarderen. Van kozijnen tot dakbedekking en gevelbekleding, aluminium heeft zijn waarde zo onderhand wel bewezen als een materiaal van de hoogste topkwaliteit dat van iedere woning een fijnere plek maakt om te wonen. In deze blog lees je meer over de verschillende manieren waarop aluminium in de bouw wordt toegepast en hoe je het in je eigen woning kunt verwerken.

Wat zijn de voordelen van aluminium?

Laten we om te beginnen kort uitleggen waarom aluminium is uitgegroeid tot zo’n grote favoriet in de bouwsector. Allereerst is het buitengewoon duurzaam, licht van gewicht maar toch sterk, waardoor het diverse ontwerpmogelijkheden biedt die niet haalbaar zijn met andere materialen als staal. Aluminium platen kunnen daarbij eenvoudig op maat worden gemaakt, wat bijdraagt aan de veelzijdigheid. Verder heeft aluminium een lange levensduur en vereist weinig onderhoud doordat het vrijwel niet roest, wat het ook een perfecte vorm van gevel- of dakbekleding maakt. Bovendien is aluminium een milieuvriendelijke keuze dankzij zijn hoge recyclebaarheidspotentieel en verbeterde productiemethoden, waardoor je – in tegenstelling tot vroeger – niet langer voor ethische dilemma’s komt te staan wanneer je voor aluminium kiest.

Uitgelicht: de brandveiligheid van aluminium

Een extra groot voordeel van aluminium is zijn brandveiligheid, aangezien dit een belangrijke voorwaarde is waaraan bouwmaterialen moeten voldoen. Door zijn natuurlijke eigenschappen is aluminium inherent niet-brandbaar, wat het een uitstekende keuze maakt voor bijvoorbeeld gevelbekleding en dakconstructies. Zo werkt het materiaal brandvertragend en draagt het bij aan de veiligheid en gemoedsrust van bewoners.

Aluminium in kozijnen

Een van de meest voorkomende toepassingen van aluminium in de bouwsector is in kozijnen. Aluminium kozijnen zijn duurzaam, krachtig én brandveilig, zodat je er nog lang van kunt genieten wanneer ze eenmaal geplaatst zijn. Bovendien hebben ze een bijzonder uiterlijk én kunnen ze eenvoudig worden aangepast aan verschillende ontwerpstijlen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor zowel nieuwbouwwoningen als renovatieprojecten. Ze geven iedere woning een moderne uitstraling.

Aluminium deuren

Net als aluminium kozijnen worden ook aluminium deuren steeds populairder in de bouw. Naast alle esthetische voordelen heeft dit materiaal namelijk ook enkele praktische voordelen die het bij uitstek gemaakt maakt voor deuren. Zo is het materiaal dus brandvertragend, maar heeft het ook uitstekende isolerende eigenschappen. Dit draagt bij aan de energie-efficiëntie en het comfort van bewoners en andere aanwezigen. Om deze redenen zijn aluminium deuren een aantrekkelijke keuze voor zowel residentiële als commerciële gebouwen en komt het ook in steeds meer kantoorpanden voor.

Aluminium dakbedekking

Hoewel aluminium dakbedekking nog niet zo veel voorkomt in het Nederlandse woninglandschap, is het al snel aan populariteit aan het winnen. Buiten zijn lichtgewichtheid, duurzaamheid en sterkte om biedt het materiaal namelijk ook betrouwbare bescherming tegen de elementen én geeft het woningen een bijzonder aanzien. Praktisch gezien is aluminium goed bestand tegen corrosie en UV-straling, waardoor het zowel bij constante regenval als bij fel zonlicht niet broos wordt en dus niet snel vervangen hoeft te worden. Vanuit esthetisch oogpunt geeft aluminium daken een moderne look die schuine daken licht laat schitteren in het zonlicht. Om deze redenen is aluminium dakbedekking echt van deze tijd en wordt hier steeds vaker voor gekozen.

Ook uitermate geschikt als gevelkleding

Naast als dakbedekking wordt aluminium tot slot ook steeds vaker gebruikt als gevelbekleding. Het materiaal is verkrijgbaar in een ruime keuze aan kleuren en afwerkingen, wat het een favoriet maakt bij architecten die streven naar een unieke en moderne uitstraling voor de gebouwen die zij ontwerpen. Bovendien biedt aluminium, zoals eerder genoemd, uitstekende duurzaamheid, isolatie én weerstand tegen vervorming, waardoor aluminium gevelbekleding een rendabele investering is voor op de lange termijn.

Woning bouwen of verbouwen? Kies voor aluminium!

Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatieprojecten, aluminium heeft tal van voordelen te bieden voor zowel bouwers als bewoners. Met zijn duurzaamheid, brandveiligheid en isolerende eigenschappen is het materiaal een uitstekende investering die de waarde van woningen kan verhogen, terwijl het brede scala aan beschikbare kleuren en afwerkingen betekent dat creatieve ontwerpers met aluminium vrijwel alle kanten op kunnen. Ga je een woning bouwen of verbouwen, overweeg dan zeker eens om op zijn minst aluminium elementen in het design te implementeren – de voordelen zijn eindeloos!

« Overzicht