Lithium-ion-accu’s zorgen voor een stille revolutie in de bouwsector

In de hedendaagse bouwwereld zorgen lithium-ion-accu’s voor een stille revolutie. Je associeert de wereld van accu's wellicht meer met elektronica en bijvoorbeeld ook met elektrische auto's, maar ook bij het isoleren en de energievoorziening van woningen zorgen lithium-ion accu's voor mogelijkheden die er vroeger niet waren.

Met een thuisbatterij zonne-energie opslaan

De eigenschappen van een lithium-ion-accu stellen je bijvoorbeeld in staat om energie van zonnepanelen op te slaan. Hiermee sla je energie op die je dan op een later tijdstip kunt gebruiken. Lithium-ion-accu’s hebben een hoge energiedichtheid, capaciteit en lange levensduur: ze zijn ideaal om overtollige energie in op te slaan. Je wordt minder afhankelijk van het vaste stroomnet, je bespaart er nog een mooie duit mee ook en het past bij de recente ontwikkelingen op het gebied van energiebesparingen, zoals de BENG-norm. 

  • Zonne-energie opslaan betekent groene en gratis energie. Deze energie gebruik je niet op het moment dat de zon schijnt, maar bijvoorbeeld ’s avonds.
  • Je hebt altijd een back-up bij stroomstoringen.
  • Je bent deels zelfvoorzienend qua energie.

Je kunt kiezen tussen thuisbatterijen met een verschillende opslagcapaciteit. Voor de meeste woningen is een opslagcapaciteit van 5 kWh ideaal, voor kleinere bedrijfsgebouwen is een thuisbatterij van 20kWh een uitstekende keuze. Voor grote bedrijven zijn er ook thuisaccu’s met een capaciteit van 50 of 100 kWh.

Automatisering met behulp van een thuisaccu

Met een thuisbatterij kun je heel wat zaken op het vlak van domotica van energie voorzien. Denk bijvoorbeeld maar aan een bediening van dakluiken. Je vindt op het internet een schat aan bronnen die aantonen hoe je intelligente systemen nieuwe, maar ook bestaande woningen energiezuiniger kunt maken. Zo zijn er bijvoorbeeld ook mogelijkheden om het verbruik van cv- en verwarmingsketels nauwgezet op te volgen.

Duurzame isolatiematerialen voor een verdere energiebesparing

Een andere opvallende trend in de bouwsector naast het gebruik van lithium-ion-accu’s is de aandacht voor duurzame isolatiematerialen. Traditionele isolatiematerialen, zoals glaswol en piepschuim, zie je steeds minder; ze maken plaats voor innovatieve manieren van isoleren, zowel voor thermische als voor akoestische isolatie.

Is natuurlijke isolatie de toekomst?

Zelfs het vertrouwde gebruik van traditionele isolatiematerialen trekt men meer en meer in twijfel. Het is goed mogelijk dat we overgaan op alternatieven die zowel milieuvriendelijker als even effectief, zo niet effectiever, zijn. Natuurlijke isolatiematerialen spelen hierbij een cruciale rol en bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen die we al decennialang gebruiken.

Een van de meest opvallende voordelen van natuurlijke isolatiematerialen is hun duurzaamheid. Materialen zoals vlas, houtvezels, hennep, schapenwol en kurk worden op een manier geproduceerd die het milieu veel minder belast dan de productie van synthetische isolatiematerialen. Bovendien zijn deze natuurlijke opties biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze aan het einde van hun levensduur niet bijdragen aan de groeiende hoeveelheid afval op onze planeet.

Een ander belangrijk voordeel van natuurlijke isolatiematerialen is hun vermogen om vocht te reguleren. Ze hebben een natuurlijke capillaire werking, wat betekent dat ze vocht kunnen opnemen en weer afgeven zonder hun isolerende eigenschappen te verliezen. Dit helpt om vochtproblemen en schimmelvorming in gebouwen te voorkomen, waardoor een gezondere leefomgeving wordt gecreëerd.

Deze nieuwe materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, ze bieden dus ook voordelen zoals een betere luchtdichtheid en vochtbestendigheid. Het gebruik van dergelijke materialen draagt bij aan een verbeterde energie-efficiëntie in gebouwen, wat cruciaal is om de klimaatverandering aan te pakken.

Combineer thuisaccu’s met efficiënte isolatiematerialen

Het gecombineerd gebruik van thuisbatterijen en geavanceerde isolatiematerialen zorgt voor een dubbel effect. Gebouwen kunnen nu gebruikmaken van accu’s om energie op te slaan tijdens piekuren en deze vrij te geven tijdens daluren. Tegelijkertijd optimaliseren hoogwaardige isolatiematerialen de thermische eigenschappen van een gebouw, waardoor er steeds minder verwarming of koeling nodig is. Zo kan er met de combinatie van natuurlijke isolatie en lithium-ion-accu’s eenvoudig een dubbelslag worden geslagen op het gebied van energiebesparing.

De energietransitie kan nog sneller gaan

Kortom, in de bouwwereld is dus duidelijk een energietransitie bezig. Deze energietransitie naar duurzaamheid wordt mede mogelijk gemaakt door de massale inzet van hernieuwbare energiebronnen en slim energiebeheer. Technologieën voor groene energieopwekking en energieopslag groeien, maar sommige uitdagingen blijven nog steeds bestaan. Zo zouden lagere prijzen voor groene stroom de omslag nog groter te maken. Netbeheerders staan voor de taak om groene energie te integreren en tegelijkertijd een stabiele stroomvoorziening te handhaven voor een scherpe prijs. Flexibele energiesystemen, gebaseerd op geavanceerde technologie zoals lithium-ion-accu’s en slimme digitalisering, spelen een cruciale rol in deze overgang naar een groenere toekomst.

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie