Verduurzaming: een totaalaanpak

Verduurzaming is het afgelopen decennium echt op gang gekomen. Waar het eerder vooral bij praten bleef over wat er moest gebeuren en wat er anders moest, zijn er nu tal van nieuwe interessante duurzame ontwikkelingen en initiatieven. Bijvoorbeeld als het gaat om de duurzaamheid van woningen. De bouw van nieuwe woningen en het renoveren van oude is een stuk ingewikkelder en er zijn veel meer verschillende professionals bij betrokken. Het aanbieden van een totaalaanpak aan opdrachtgevers heeft hierbij duidelijke voordelen.

Bedrijven verbreden hun dienst- of productaanbod

Bedrijven kunnen voordeel halen aan het aanbieden van een totaalaanbod van producten en diensten op het gebied van verduurzaming. Neem energieleverancier Greenchoice. Klanten kunnen hier niet alleen terecht voor de levering van gas en stroom, maar ook voor Greenchoice zonnepanelen, (hybride) warmtepompen en verbetering van de isolatie van hun woning. Bovendien biedt Greenchoice hulp bij het aanvragen van subsidie op verduurzamingsmaatregelen, en geven ze handige tips om energie te besparen.

Nieuwbouw komt in een dip, maar veel werk in verduurzaming

Onder meer vanwege de hoge bouwkosten lijkt de nieuwbouw de komende jaren een dip te beleven. En dat, terwijl er toch al zo’n 400.000 woningen te weinig zijn in ons land. En dat aantal alleen nog maar verder zal oplopen vanwege de bevolkingsgroei. Met de energiecrisis nog in het geheugen en de energietransitie die op stoom komt, zullen echter de komende jaren ook heel veel woningen verduurzaamd moeten worden. 

Zo zullen voor 2050 alle cv-ketels in woningen vervangen dienen te worden door een aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp. Vanaf 2026 kan het in sommige gevallen al verplicht zijn bij de vervanging van een oude cv-ketel te kiezen voor een meer duurzame vorm van verwarmen zoals een (hybride) warmtepomp. Voordat woningen hier gereed voor zijn, moet er vaak nog wel het een en ander gebeuren. Zo kan het nodig zijn de isolatie van het dak, de vloer, de gevels en ramen te verbeteren. En oude radiatoren te vervangen door vloerverwarming of lage temperatuur verwarming (LTV radiatoren).

Op een positieve manier opvallen: professioneel werken
 

De afgelopen jaren steeg de vraag naar onder meer installateurs en elektriciens gigantisch vanwege verduurzamingsmaatregelen. Helaas zijn er allerlei ‘cowboys’ in dit gat gesprongen, die weinig tot geen oog hebben voor veilig werken en een deugdelijk product of dienst leveren. Als bedrijf heb je daarom echt een streepje voor als je professioneel te werk gaat. Zorg daarom altijd voor de benodigde diploma’s van uitvoerende professionals, sluit de nodige verzekeringen af en hanteer bepaalde kwaliteitseisen om een keurmerk te mogen voeren. Denk aan het Kwaliteitskenmerk voor de installatie van zonnepanelen van Kiwa of het Komo-keurmerk.

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie